Wat is EPDM-dakbedekking?
EPDM is de afkorting voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM is een soort rubber, maar dan wel een dunne ijzersterke soort die ook nog eens waterdicht is. Ideaal voor EPDM-dakbedekking dus!
Voordelen van EPDM-dakbedekking
Net als veel producten waar men mee werkt voor het huis heeft EPDM-dakbedekking veel voordelen. Uiteraard moet EPDM-dakbedekking voldoen aan een aantal kwaliteitseisen omdat dit product gebruikt wordt voor het maken van een dak. Een dak moet van hoge kwaliteit zijn en mag geen vochtigheid doorlaten, dit zou het wooncomfort aantasten.
EPDM heeft een hoge elasticiteit. Dit komt goed van pas bij het leggen van de dakbedekking. Zo kunnen hoeken goed opgevuld worden en randen mooi afgewerkt. EPDM kan goed tegen ozon- en uv-stralen, dit is hoognodig omdat het dak hier veelvuldig mee in aanraking komt. Doordat dit materiaal een lange levensduur heeft kan deze dakbedekking lang mee en is het op termijn goedkoper dan u in gedachten had!
EPDM, staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetisch rubber. Wanneer hierbij zwavel, roet en andere vulstoffen wordt toegevoegd, kan dit vervolgens worden verwerkt tot dakbedekking. Om hiervan EPDM dakbedekking te maken dient het te kalanderen en te vulkaniseren. Door deze samenstelling ontstaat er een duurzame uitstekende dakbedekking van EPDM. EPDM is dan ook dé trend als het gaat om dakbedekking van uitstekende kwaliteit! Dit heeft het te danken aan de diverse goede eigenschappen van het materiaal zoals de duurzaamheid en de multifunctionaliteit die hier nader besproken zullen worden.
Levensduur van EPDM
EPDM wordt tegenwoordig al voor vele soorten daken gebruikt. Dit is onder andere te danken aan de lange levensduur van EPDM. Wanneer u ervoor kiest voor EPDM dakbedekking en deze juist wordt aangelegd kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat. Zo is er ook een Duits kunststofcentrum, SKZ uit Würzburg, die onderzoek hebben gedaan naar EPDM dakbanen. In dit onderzoek werd onder andere gekeken naar de levensduur. Uit dit onderzoek bleek dat elastomeer EPDM dakbanen een theoretische levensduur hebben van meer dat 70 jaar! Echter houden de Europese richtlijnen een levensduur aan van minstens 40 jaar bij EPDM.
Waarvoor kan ik EPDM gebruiken?
EPDM is te gebruiken voor diverse soorten daken. Het materiaal is van zodoende kwaliteit en vertoond vele eigenschappen die van pas komen bij diverse soorten daken. EPDM daken ziet u dan ook veelal terug bij kleine residentiële platte daken. Een aantal voorbeelden waar u het EPDM veelal terug ziet komen is: Aanbouwen, dakkapellen, tuinhuizen, dakgoten, carports en garages. Zo ziet u maar weer dat u met EPDM vele kanten op kunt. Een EPDM dakbedekking kan zowel voor grote als kleine oppervlakken de beste oplossing zijn.
Milieuvriendelijkheid van EPDM
Naar de milieuvriendelijkheid van EPDM zijn diverse onderzoeken gedaan. EPDM folies die ongewapend en ongecacheerd zijn, zijn het minst milieubelastend. De milieukosten hiervan zijn dan ook laag. Daarnaast is het materiaal recyclebaar en heeft het een tamelijk lange levensduur. Het materiaal zorgt dus voor geringe schade aan het milieu en dient als een duurzame oplossing als het gaat om dakbedekking.
LET OP! Doordat wij al enige jaren ervaring hebben met het verwerken van EPDM hebben wij ervoor gekozen om het product alleen te verwerken in kleine oppervlaktes en of goten. Als het product op grote oppervlaktes verwerkt wordt kan door temperatuur verschillen en of tijdens de verwerking plooivorming ontstaan. Dit wekt vaak vragen op van de klant. Dit is technisch gezien geen probleem alleen voor het oog niet fraai. Tenzij er balast (grind, tegels of vlonders) wordt toepast willen wij in overleg overgaan tot het bekleden van grotere oppervlaktes.